3.2 Holger Petersens Tekstilfabrik

Produktionens København: Fabriksanlægget som omdrejningspunkt for produktion, arbejdsliv og fritidsliv.

Beskrivelse af kulturmiljøet

Vis alle

Området

Kulturmiljøet omfatter det tidligere fabriksanlæg Holger Petersens Tekstilfabrik inklusivt fabriksbygninger, kontorbygning- og lagerbygning samt arbejderboliger.

Begrundelse

Kulturmiljøet rummer en af de få velbevarede tekstilfabrikker opført i København i 1880’erne, en periode hvor tekstilproduktionen samledes i få, større dampdrevne virksomheder i byens yderkant. Det samlede anlæg fortæller om industrialiseringens produktionsformer og inspirationen fra engelske socialreformatorer, der gjorde fabrikken til omdrejningspunktet for produktion, arbejdsliv og fritidsliv.

Fabrik og arbejderboliger side om side

Kulturmiljøet er det eneste danske eksempel på fabrik og arbejderboliger opført side om side som en familistére efter engelsk forbillede, dvs. et husholdningsfællesskab indrettet med bl.a. fælles spisesal, børnehave og bibliotek. 

Kulturmiljøets produktionsbygninger blev opført som fladebygninger med shedtag, en nyudvikling i forhold til den klassiske fleretagers fabriksbygning, og den tidligere farveribygning på Tagensvej er i dag en af de ældste bevarede shedtagsbygninger i Danmark. Anlægget blev udvidet og ombygget ad flere omgange frem til virksomhedens lukning i 1966 og fremstår i dag næsten intakt. 

Bærende bevaringsværdier

  • Det samlede anlæg med industribygninger opført til Holger Petersens Tekstilfabrik, herunder den kombinerede administrations- og lagerbygning, og spinderibygningen og det sammenbyggede kompleks af bygninger opført som lager, farveri og væverier. Desuden den senere opførte administrationsbygning Nannasgade 28.
  • Fabriksbygningernes karakteristiske shedtage.
  • Beboelsesejendommen Tagensvej 83B-F.

Sårbarhed

Kulturmiljøet er sårbart overfor ændringer, herunder om- og tilbygninger og nybyggeri, der udføres uden hensyn til den oprindelige arkitektur og de karakteristiske shedtage.

Nuværende sikring

  • Beboelsesejendommen, farveribygningen og den kombinerede administrations- og lagerbygning er fredede. 
  • En stor de øvrige bygninger er udpeget som bevaringsværdige bygninger i kommuneplanen. 
  • Kulturmiljøet er omfattet af en lokalplan, der udpeger det samlede kompleks af ikke-fredede industribygninger samt den senere opførte administrationsbygning som bevaringsværdige, men med mulighed for ombygning og påbygning af visse bygninger. 

Udviklingsmuligheder

Der er i gældende lokalplan mulighed for opførelse af en randbebyggelse i kulturmiljøets sydlige del mod Nannasgade og Hamletsgade. Herunder kan der på den sydligste af de to industribygninger mod Hamletsgade opføres to nye etager og foretages tilbygning mod gård. På den nordligste af de to industribygninger mod Hamletsgade kan der opføres én ny etage og foretages ombygning. Lokalplanen muliggør desuden, at der kan opføres en ny etage på administrationsbygningen Nannasgade 28. 

Billede
Kulturmiljøets afgrænsning.
Kulturmiljøets afgrænsning.

Printvenlig version