3.1 Rud. Rasmussens Snedkerier

Produktionens København: Møbelsnedkerens etagefabrik på brokvarteret.

Beskrivelse af kulturmiljøet

Vis alle

Området

Kulturmiljøet omfatter det tidligere fabriksanlæg Rud. Rasmussens Snedkerier på ejendommen Nørrebrogade 45, der rummer forhus med sidefløje samt to tidligere fabriksbygninger. 

Begrundelse

Kulturmiljøet udgør med sin kombination af beboelse, detailhandel og erhverv et velbevaret og tidstypisk anlæg fra udbygningen af brokvartererne i anden halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.  Rud. Rasmussens Snedkerier er et af Slots- og Kulturstyrelsens 25 nationale industriminder. 

Etagefabrik efter engelsk forbillede

I 1869 grundlagde snedker Rudolf Rasmussen en møbelfabrik i Store Kongensgade i København. Virksomheden flyttede i 1986 til den nyopførte fabriksbygning på Stengade på Nørrebro, og i 1894-95 opførtes forhuset mod Nørrebrogade. Forhuset blev indrettet med lejligheder til det bedre borgerskab og butikker i stueetagen, hvilket var typisk for bebyggelserne ud mod brokvarterernes hovedstrøg. 

Fabriksbygningen i gården kom til i 1911, og blev opført med støbt kælder til den dampmaskine, der skulle drive maskinerne på første sal. Fabriksbygningen er i sin opbygning et fint bevaret eksempel på den klassiske fleretagers produktion efter engelsk mønster. Som noget særligt havde virksomheden etageopdelt produktion med trætørring i kælderen, maskinsnedkeri i stuen, håndsnedkeri på første sal og møbelpolstring på anden sal. Bygningens to øverste etager nedbrændte delvist på grund af sabotage under 2. verdenskrig og blev genopført i 1943. 

I 2016 fraflyttede Rud. Rasmussens Snedkerier ejendommen og de tidligere fabriksbygninger blev omdannet til kontorerhverv, men anlægget har strukturelt og arkitektonisk stadig stor kulturhistorisk fortælleværdi.

Bærende bevaringsværdier

Det samlede kompleks af bygninger bestående af forhus med sidefløje og to bagvedliggende, tidligere fabriksbygninger.

Sårbarhed

Gadefacader i stueetagen er sårbare overfor ændringer, herunder opsætning af skilte og bemaling, der ikke er i overensstemmelse med bygningens oprindelige arkitektoniske udtryk.

Nuværende sikring

Bebyggelsen er fredet.

Udviklingsmuligheder

Kulturmiljøet er tæt bebygget, og der er begrænsede udviklingsmuligheder. En retablering af forhusets facader mod Nørrebrogade og Stengade i overensstemmelse med bygningsfredningen vil styrke miljøets kulturhistoriske fortælleværdi. 

Billede
Kulturmiljøets afgrænsning.
Kulturmiljøets afgrænsning.

Printvenlig version