Affald og ressourcer
Retningslinjer:
Vis alle
Anlæg til affaldshåndtering
Behovet for større genbrugsstationer skal søges imødekommet på placeringer med god trafikal beliggenhed nær større indfaldsveje. De skal placeres og udformes, så de kan være åbne for brugerne på attraktive tidspunkter uden at belaste omgivelserne miljømæssigt.
Lokal affaldssortering
Der skal etableres nærgenbrugsstationer i de eksisterende byområder, hvor afstanden til de større genbrugsstationer m.v. er stor. Der skal generelt afsættes plads til lettilgængelig kildesortering ved nybyggeri, byfornyelse og byomdannelse.
Der skal arbejdes for, at beboerne i den eksisterende by får de samme muligheder for kildesortering som i byudviklingsområder, bl.a. ved etablering af sorteringspunkter og nærgenbrugsstationer.
I byudviklingsområder skal det være muligt at benytte innovative affaldsløsninger, som kan være flerfunktionelle, og arbejdes for fælles løsninger som f.eks. centralsug, hvor dette kan nedbringe behovet for kørsel med indsamlingskøretøjer og ske med et rimeligt energiforbrug.
Affaldsindsamling
Det skal tilstræbes, at affaldsanlæg/-systemer der etableres i byen, er baseret på de mindst miljøbelastende teknologier til rådighed eller med mulighed for udvikling af og opgradering til mere miljøvenlige alternativer.
Det skal sikres, at der i affaldsindsamlingen rådes over den nødvendige infrastruktur, bl.a. ved at gøre det let for alle køretøjer til affaldsindsamling at hente affaldet. Det skal i indretningen af byens gader sikres, at det er muligt at køre tæt på affaldet, samt at holde, mens der tømmes.
Redegørelse:
Vis alle
Affald og ressourcer
Miljøstyrelsens affaldsbekendtgørelse udgør rammen for kommunens planlægning for håndtering af husholdnings- og erhvervsaffald. Københavns Kommune forvalter affalds- og ressourcehåndtering efter den gældende Ressource- og Affaldsplan 2024, der i løbet af 2024 ventes afløst af en ny plan, betegnet Ressourceplan 2030, for de kommende seks år. Planen vil bl.a. skulle tage højde for udviklingen indenfor nationale mål og lovgivning. Det vil fortsat være et mål, også af hensyn til de afledte klimamæssige virkninger, at København indtager en førende position inden for udviklingen af den cirkulære økonomi. Byggesektoren har et betydeligt forbrug af værdifulde ressourcer og generer samtidig betydelige affaldsmængder. Allerede i planlægningen af et byggeri er der mulighed for at fremme den langsigtede ressourceudnyttelse ved at tage højde for det mest hensigtsmæssige valg af byggematerialer og for hvordan byggeriet bedst kan konstrueres, så det i fremtiden kan tilpasses byens behov. Derved kan det sikres, at byggeriet let kan ombygges til andre formål eller at byggekomponenter og materialer kan skilles ad og genbruges eller genanvendes med den højest mulige værdi. Byens genbrugsstationer kan i mindre skala, afhængig af deres kapacitet, medvirke til at fremme en så direkte genanvendelse af byggematerialer som muligt. Genanvendelse i større skala kan kræve oparbejdnings- og oplagskapacitet mv., der har industriel karakter og vanskeligere kan integreres i byen.
Sortering og indsamling
Pladsforholdene gør det nogle steder vanskeligt at give beboerne i den eksisterende by de samme muligheder for kildesortering som i byudviklingsområder. Et middel til at forbedre borgernes adgang til kildesortering er at etablere sorteringspunkter og nærgenbrugsstationer. De seneste projekter for nærgenbrugsstationer er på Helga Larsens Plads, Holmbladsgade og i Ørestad Syd. Udrulningen af mere kildesortering i form af sorteringspunkter på udvalgte steder i det offentlige rum er godt i gang i bydelene efter en proces, der har inddraget borgerne i at pege på egnede placeringer. Bolignære fællesløsninger (miljøstationer) kan etableres i byen, hvor pladsen er trang, således at flere ejendomme deler en miljøstation, der som udgangspunkt søges placeret på en af de ejendomme, der benytter den.
Kapaciteten og tilgængeligheden af genbrugsfaciliteter i kommunen må så vidt muligt løbende tilpasses behovet. Der arbejdes i planlægningen på at integrere genbrugsstationen i Bådehavnsgade, der dækker den sydvestlige del af kommunen, i områdets byudvikling, så den langsigtet kan betjene denne del af byen. I andre byudviklingsområder er det muligt at tænke dette behov ind fra start.