3.8 Nordisk Films studier

Produktionens København: Filmselskabets landsbyagtige studiebygninger.

Beskrivelse af kulturmiljøet

Vis alle

Område

Kulturmiljøet omfatter Nordisk Films studiebygninger i Valby.

Begrundelse

Nordisk Film er et af verdens ældste fungerende filmselskaber, og selskabets studier i Valby fremstår tydeligt som et afgrænset kulturmiljø med bygninger opført til optagelse og produktion af film. Bebyggelsens skala, arkitektoniske helhedspræg og den omgivende beplantning giver området en særlig landsbyagtig karakter.

Filmselskabets historie

Nordisk Film Kompagni blev grundlagt af filmmanden Ole Olsen i 1906 og selskabet voksede sig hurtigt til en internationalt anerkendt producent efter store biografsucceser som f.eks. Løvejagten fra 1907. Fra de tidlige stumfilm over 1970’ernes underholdningssucceser til moderne tiders tv-produktioner har selskabet haft stor betydning for dansk filmkultur. 

Filmstudierne i Valby

Fra grundlæggelsen lå Nordisk Film i Valby, og selskabets satte sit præg på området med opførelsen af studier til produktion af spillefilm. Heriblandt er verdens ældste, fungerende scene bevaret, Scene 2 fra 1912. I denne bygning er den specialiserede funktion tydeligt aflæselig udefra, idet scenens ovenlys og hævede gulvplan skulle sikre rigeligt dagslys til filmoptagelserne.

Området fremstår samlet som en lille selvgroet landsby med gader, stræder og pladser omkring en indre nord-syd gående hovedgade. Filmselskabets lange historiske udvikling har givet bebyggelsen en knopskudt karakter, men bebyggelsen bindes arkitektonisk sammen af de gennemgående farve- og materialevalg. De større produktionsbygninger i kulturmiljøets nordlige del, opført fra 1950’erne og frem, afspejler udviklingen i de tekniske og funktionelle krav til studiefaciliteterne. 

Bærende bevaringsværdier

•    Den knopskudte bebyggelsesstruktur særligt i den sydvestlige del af området med relativt små bygninger i 1-2 etager placeret langs en nord-syd-gående gade.
•    Bebyggelsens gennemførte materialevalg med rødt træ og metal samt gult murværk og bindingsværk.
•    De historiske scener og studiebygninger fra filmselskabets tidlige periode i starten af 1900-tallet.
•    Den afgrænsende beplantning mod nord og øst og hjørnerne med beplantning og træer i den sydlige del af området. 

Sårbarhed

Kulturmiljøets bebyggelse er sårbar overfor nedrivning eller omdannelse af de karaktergivende ældre produktionsbygninger i områdets sydvestlige del. Kulturmiljøet er desuden sårbart overfor opførelse af bebyggelse, som i skala eller arkitektonisk udtryk bryder med områdets helhedspræg eller karakteristiske materialebrug. Områdets beplantning er sårbar overfor fældning og rydning.

 

Nuværende sikring

•    Kulturmiljøet er omfattet af en lokalplan, der udpeger en række filmhistoriske bygninger som bevaringsværdige.

Udviklingsmuligheder

Der er begrænsede fortætningsmuligheder i kulturmiljøet. Områdets nuværende anvendelse skal sikres mulighed for udvikling som en tidssvarende produktion under hensyntagen til kulturmiljøets bebyggelsesstruktur og arkitektoniske helhedspræg.

Billede
Kulturmiljøets afgrænsning.
Kulturmiljøets afgrænsning.

Printvenlig version