Byens rum
Retningslinjer:
Vis alle
Udendørsarealer til boliger
Nye boliger skal så vidt muligt have adgang til et udendørs areal tilknyttet direkte til boligen som en altan eller terrasse. Udformning og placering af disse arealer kan ske på innovative måder for at tilpasse byggeriet til f.eks. begrænsede pladsforhold eller trafikstøj.
Ved tæt nybyggeri skal der prioriteres sammenhængende friarealer, bl.a. ved at undgå at bebyggelsen lægger beslag på et unødigt stort grundareal.
Større fælles friarealer skal invitere beboere og borgere til at bruge området til aktiviteter og ophold. Det kan for eksempel ske ved grønne elementer, faciliteter til aktiviteter, belysning m.v.
Byliv, fritidsaktiviteter, sundhed og kunst
Publikumsorienterede funktioner skal primært placeres i den nederste etage af bygninger. Der skal sikres god adgang til kultur- og fritidstilbud, bl.a. ved at lokalisere dem i funktionsblandede kvarterer med f.eks. boliger, arbejdspladser og butikker og med god sammenhæng til byrum.
Ved nyanlæg og forbedringer af offentligt tilgængelige byrum skal der tilstræbes en høj grad af tryghed, sundhed, komfort og herlighedsværdi. I dialog med grundejerne skal kunstnerisk udsmykning søges indtænkt i de konkrete projekter.
Adgang til byens rum
Der skal i planlægningen og udviklingen af byen tilstræbes en høj kvalitet af og offentlig adgang til områder af værdi for by- og friluftslivet, og med betydning for folkesundheden, f.eks. åbne arealer ved bolig- og erhvervsbebyggelser, arealer ved skoler og institutioner, langs grønne cykelruter, ved havn og kyst, stier i kolonihaveområder m.v.
Planlægningen af offentligt tilgængelige og private friarealer skal i samarbejde med grundejerne sikre de bedst mulige adgangsvilkår for offentligheden. Udformningen af arealerne skal medvirke til, at adgangsmulighederne for offentligheden er tydelige og at konflikter mellem forskellige interesser forebygges.